13.3.09

Emakeelekirjanik, koolilebra, kaduvad sõnad jms

Doris ütleb: Kui kaob keel, kaovad mitte üksnes sõnad, vaid üks maailm, üks tõeluse nägemise ja kirjeldamise vii.

Õpetaja teab, et kõigepealt kaovad sõnad elik nendest arusaamise võime...

Tuntud kroonulibedik ja eesti keele "simm" seevastu sedastab oma järjekordses lorijutus, et ilukirjanduse lugemine välistab elik eemaldab tarbe- ja juriidiliste tekstide mõistmise võime. Mine taevas appi... (olgu siinkohal vähemalt sulgudes nenditud, et Urmas Sutrop ei peaks töötama Eesti Keele Instituudi direktorina. Aga noh, Laine Jänes näiteks on kultuuriminister...)

Käisin täna koolis emakeelekirjanikku tegemas, lasin lastel võistelda ja pureleda raamatute nimel, mida nende emad ei tahaks, et nad loeks. Andsin ka sellise ülesande - pakkuda sünonüüme sõnale püksid. Sain tervelt ühe vastuse, õnneks oli see nii pika vindiga, et läks arvesse - jänesemüts :-D auhind sai üle antud.
Konkurss jätkub, kommentaarium on avatud.

Koolihõng aga koosneb endiselt söökla-aurudest, puhastusvahendite vinest, kempsulebrast ja võimlahigist. Ei ole nostalgiline.

Sildid: ,

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Tere!
Olen Tartu Forseliuse gümnaasiumi kirjandusõpetaja Helja Kirber. Kirjutan oma kutse siia, meiliaadress ei jäänud silma.
Sooviksin kutsuda Teid esinema meie kooli kirjanduspäevale. (Olete mõned aastad tagasi ka üks kord käinud, aga nüüd on õpilased juba uued.:))Kuulajateks on huvilised õpilased kõigist Tartu koolidest.
Eelmise kirjanduspäeva kohta on info http://virtuaalkass.webnode.com/kirjanduspaev/

Seekord toimub 31. märtsil - I osa 10.00-11.30 ja II osa 12.00-13.30 umbes. I osas räägib Mart Velsker teemal "Karlova kirjanduse põhijooned" ja esinevad õpilased nii meilt kui mujalt. II osas sooviks näha-kuulda paari "elusat" kirjanikku. Kas Teil oleks võimalik lugeda luuletusi, laulda ja/või rääkida II osas u 20 minutit? Kui jah, siis mis kell (12-13.30 vahel) kõige paremini sobib? saame maksta väikest esinemistasu. Mis oleks absoluutne miinimum?:)
Ja veel - kui sobib ja Te saate tulla, soovin ka teada esinemise pealkirja /mida kavasse panna) ja tiitleid, mida nimele lisada.

Loodan, et Teil õnnestub aega leida!
Ette tänades ja kiiret vastust (ka eitavat) ootama jäädes
Helja Kirber - helja.kirber@tfg.tartu.ee
P.S. Kutsusin ka Andra Teedet, kellele ei sobi aeg, ja Jaan Pehki, kes pole vastanud. Tahate ehk ise kedagi kaasa võtta?

13/3/09 4:55 PM  

Postita kommentaar

<< Home

web page hit counter Blog.tr.ee